WEGAŃSKA POTRAWKA Z BATATAMI

Tego jeszcze nie było! Jest pysznie 🙂 i pożywnie 🙂

Składniki:

  • 400g ryżu brązowego
  • 2 duże bataty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 garście jarmużu
  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • Pół szklanki płatków drożdżowych
  • Świeża bazylia
  • Kiełki jarmużu
  • Przyprawy: sól himalajska, imbir, papryka wędzona, oregano

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane cebulkę oraz czosnek.
  3. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę bataty – całośc zalej 3 szklankami wody i dopraw.
  4. Gdy bataty zmiękną dodaj jarmuż oraz płatki drożdżowe i ciecierzycę – całośc wymieszaj.
  5. Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem, świeżą bazylią i kiełkami.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2375kcal

1 porcja – ok. 396kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *