ZIELONY MAKARON

Uwielbiam kolory na talerzu, a zwłaszcza zielony! Dlatego przygotowując dzisiejszą potrawę postawiłam właśnie na niego! 🙂

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 400g makaronu penne
  • 1 wegańska „kostka rosołowa”
  • świeża bazylia
  • awokado
  • 6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • cytryna
  • przyprawy: sól himalajska, oregano, pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedż.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę oraz rozdrobnionego brokuła.
  3. Następnie całość zalej rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową i duś do miękkości, po czym dodaj płatki drożdżowe i przyprawy.
  4. Całą zawartość patelni zblenduj na gładko i wymieszaj z makaronem.
  5. Pod koniec dodaj pokrojone awokado i liście świeżej bazylii – całość skrop sokiem z cytryny.

Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 2050kcal

1 porcja – ok. 410kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *