DIETETYCZNY TORT Z KREMEM JAGLANYM I OWOCAMI

To się nazywa zdrowy tort! Od dzisiaj jem go na śniadanie, obiad i kolację 🙂

Składniki:

Ciasto jasne

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka ryżowego
  • 2 banany
  • 7 łyżek mąki orkiszowej

Casto ciemne

Kremy

  • kilka łyżek bezcukrowego dżemu z czarnych porzeczek
  • 200g kaszy jaglanej
  • pół litra mleka ryżowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • truskawki
  • migdały
  • czerwone winogrona

Przygotowanie:

Ciasto jasne

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
  2. Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.
  3. Na koniec delikatnie mieszając dodaj mąkę orkiszową.
  4. Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.

Ciasto ciemne

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
  2. Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.
  3. Do całości dodaj mąkę oraz czekoladę – wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.

Kremy

  1. Kaszę jaglaną opłucz w wodzie dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku.
  2. Po wydtudzeniu dodaj syrop z agawy i zblenduj na gładką masę.
  3. Na ciemne ciasto nałóż część kremu jaglanego oraz dżem porzeczkowy.
  4. Następnie nałóż jasne ciasto i kolejną warstwę kremu jaglanego.
  5. Całośc ozdób plastrami truskawek oraz winogron i migdałami.

Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok. 3070kcal

1 kawałek – ok. 256kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *