KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM

Znacie tradycyjnego pleśniaka? W moim rodzinnym domu królował co weekend 🙂

A ja przerobiłam go na fit nutę! 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 banany
  • 4 łyżki masła kokosowego
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj ze zblendowanym bananem oraz masłem kokosowym – dokładnie wyrób ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki (lekko ponacinaj je nożem).
  3. Truskawki umyj, oczyść z szypułek, a następnie większość z nich rozgnieć widelcem z dodatkiem miodu.
  4. Rozgniecione truskawki wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie wyłóż na wierzch kilka całych przekrojonych na półówki.
  5. Z pozostałej części casta zrób kruszonę, którą lekko dociśnij.
  6. Ciasto piecz około 25 minut w 195 stopniach.

Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1905kcal

1 kawałek – ok. 95kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *