MAKARON Z GRZYBAMI SHIITAKE I SZPARAGAMI

Lekki orkisz, zielone, chrupiące szparagi i shiitake – to kompozycja tworząca pyszne oraz wartościowe danie 🙂

Składniki:

  • 250g makaronu orkiszowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 żółtych pomidorów
  • kilka zielonych szparagów
  • słoiczek grzybów shiitake w zalewie
  • kostka tofu
  • 1 łżyka miso
  • natka pietruszki
  • pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej polej, podsmaż posiekane cebulkę i czosnek, następnie dodac pokrojone w kostkę pomidory, tofu oraz szparagi – całość dopraw i smaż dopóki pomidory puszczą soki.
  3. Następnie do całości wmieszaj pastę miso i smaż jeszcze prze chwilkę.
  4. Na koniec dodaj grzyby oraz makaron – całość wymiszaj i przełóż na talerz.
  5. Danie posyp natką pietruszki i pestkami dyni.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1980kcal

1 porcja – ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *