WEGAŃSKIE BURGERY CIECIERZYCOWE

Burgerowni w każdym większym mieście można znaleźć mnóstwo… jedne lepsze, inne gorsze – ja zawsze poluje na te wegańskie! Ale co gdy ochota na burgera złapie mnie znienacka… oczywiście robię swojego! 🙂

Składniki:

Burger

  • 250g ciecierzycy
  • 4 łyżki lnu
  • 4 łyżk mąki z ciecerzycy
  • sól, curry, kurkuma, papryka osytra

Dodatki

  • bułki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • hummus
  • chrzan z jabłkiem
  • musztarda
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • sos pomidorowy
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz, a następnie ugotuj i zblenduj z posotałymi składnikami oraz połową szklanki wody, w której się gotowała.
  2. Z masy uforuj dość duże płaskie burgery, które piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Każdą bułkę przekrój posmaruj hummuem, nałóż pozostałe dodatki oraz burgera.
  4. Podawaj na ciepło lub zimno.

Kalorie:

Całość (15 burgerów) – ok. 5230kcal

1 burger – ok. 349kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *