WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM

Uwielbiam korzystać z darów natury, a rabarbar jest jednym z nich! Dostępny tylko krótką chwilę w ciągu całego roku, więc korzystajmy!

Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej
  • 150g mąki ryżowej
  • 3 banany
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 5 jabłek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Rabarabr obierz, a następnie pokrój na kawałki i podduśc na patelni.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce i dodaj do rabarbaru – do całości wmieszaj cynamon i syrop z agawy, po czym duś jeszcze kilka minut.
  3. Mąki wymieszaj ze zblendowanymi bananami oraz masłem migdałowym i kokosowym – wyrób ciasto.
  4. Większą częśc ciastka wyłóż na spód blaszki, następnie jabłka z rabarbarem i kruszonkę z pozostałej części ciasta.
  5. Ciasto piecz około 20 minut w 190 stopnach.
  6. Gotowe posyp posiekanymi migdałami.

Kalorie:

Całość (24 kawałk) – ok. 2580kcal

1 kawałek – ok. 108kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *