LODOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

Na takie upały nie ma innej rady, niż lodowe ciasto! Pochłaniam je naprawdę w dużych ilościach i ostrzegam… uzależnia 🙂

Składniki:

Spód

  • 4 garści płatków owsianych
  • 1 garść pestek dyni
  • 4 łyżki karobu
  • 3 łyżki daktyli sproszkowanych
  • 1 garść fig suszonych
  • 2 garście żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym

Krem

  • 2 garści nerkowców
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • trochę kremu kokosowo – migdałowego
  • 2 garście borówek

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane oraz pestki dyni zmiel na drobno.
  2. Figi oraz żurawinę namocz w wodzie, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
  3. Zmielone płatki z pestkami dyni połącz z karobem oraz sproszkowanymi daktylami, a następnie z musem.
  4. Z powstałej masy ułóż spód ciasta i odstaw do schłodzenia w lodówce.
  5. Nerkowce namocz kilka godzin, a następnie odcedź i zblenduj ze stałą częścią mleczka kokosowego, ksylitolem oraz borówkami.
  6. Masę wyłoż na spód i całość odstaw do zamrażarki na 2 godziny.
  7. Gotowe ciasto podawaj z kremem kokosowo – migdałowym oraz świeżą bazylią.

Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 2540kcal

1 kawałek – ok. 127kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *