PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ ORKISZOWĄ I FASOLKĄ

Faszerowane papryki to danie, które sprawdza się podczas każdej imprezy!

Można przygotować je wcześniej, a podczas zabawy wstawić do piekarnika i gotowe! Bez brudzenia i marnowania czasu na gotowanie, podczas gdy inni miło spędzają czas 😉

Składniki:

  • 150g kaszy orkiszowej
  • 6 czerwonych papryk
  • 250g fasolki ugotowanej lub konserwowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • Sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

  1. Z każdej papryki wydrąż środek i przekrój w poprzek na pół.
  2. Kaszę ugotuj, a następnie wymieszaj z fasolką, posiekaną natką i sosem z musztardy, sokiem z cytryny, tahini oraz przypraw.
  3. Do połówek papryk nałóż farsz i zapiecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
  4. Gotowe papryki posyp natką pietruszki i pestkami dyni.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1265kcal

1 porcja – ok. 211kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *