ZAPIEKANKA JAGLANA Z WARZYWAMI I WAKAME

Zapiekanki to świetny sposób na obiad do pracy! Ich forma pozwala je przenosić bez utraty na wyglądzie.. 😉 Smakują dobrze zarówno na zimno, jak i ciepło!

Składniki: 

  • 400g kaszy jaglanej
  • 300g bobu
  • 240g kukurydzy
  • 2 garści wakame
  • kilka grzybów shiitake
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawy: papryka słodka wędzona, sól czosnkowa, pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz dwukrotnie i ugotuj.
  2. Bób ugotuj i obierz ze skórek.
  3. Do kaszy wmieszaj namoczone i posiekane wakame oraz shiitake, kukurydzę, bób oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Masę przełóż na blaszkę i piecz około 30 minut w 195 stopniach.
  5. Gotową zapiekankę podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie jest co guacamole oraz sałatka ze świeżych warzyw.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2010kcal

1 porcja – ok. 335kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *