SAŁATKA Z MAKARONEM UDON I WĘDZONYM TOFU

Makaron udon… moja nowa miłość! Idealny do zup, do sosów, ale również do sałatek!

Składniki:

  • 300g makaronu udon
  • 4 garście jarmużu
  • papryka czerwona
  • 1 garść pomidorów koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • kilka ogórków w zalewie curry
  • awokado
  • hummus
  • kiełki brokułu
  • uprażone ziarna słonecznika
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyćzeczka wody
  • przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, pieprz mielony, suszone płatki papryki

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pokrojone w kostkę tofu podsmaż na drobinie wody z dodatkiem przypraw.
  3. Jarmuż umyj, a następnie lekko posól i „pomasuj”, aby jego struktura była bardziej miękka.
  4. Pomidory przekrój na połówki, papryke w paski, ogórki w kostkę i wymieszaj z jarmużem, makaronem oraz tofu.
  5. Wodę wymieszaj z musztardą, tahini i syropem z agawy – tak powstały sos wmieszaj w całość.
  6. Gotową sałatkę przełóż do misek, posyp ziarnami słonecznika, kiełkami, a na wierzchu podaj pokrojone i lekko zgniecione awokado oraz hummus.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2400kcal

1 porcja – ok. 400kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *