WEGAŃSKI RAMEN

Długo „nosiłam się” z zamiarem ugotowania ramenu. Jakoś zawsze było mi nie po drodze, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu, a najlepiej jednogarnkowe. Jednak ochota wzięła górę i oto on! Wegański ramen by foodmania 🙂

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiej pasty miso
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • opakowanie kiełków na patelnię
  • 1 kotka tofu z wodorostami
  • 1 opakowanie makaronu noodle
  • 1 opakowanie grzybów shiitake
  • garść glonów wakame
  • świeża sałata (najlepiej kapusta pak czoi)
  • świeży ogórek

Przygotowanie:

  1. W głębokim garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju, a następnie podsmaż posiekane cebulę, czosnek oraz imbir.
  2. Do całości dodaj 4 łyżki sosu sojowego, pastę miso oraz ocet ryżowy – całość smaż jeszcze przez kilka minut. Do całości dodaj bulion warzywny i gotuj całość przez około 10-15 minut.
  3. Na patelni rozgrzej pozostałe 1,5 łyżki oleju i podsmaż kiełki oraz pokrojone w kostkę tofu.
  4. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Do miseczki nałóż makaron, zalej go bulionem i dodaj dodatki, tj. tofu z kiełkami, wcześniej namoczone i ugotowane grzyby shiitake oraz glony wakame, a także kawałek świeżej sałaty i kilka plastrów ogórka.
  6. Całość posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 378kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *