MAKARON STRĄCZKOWY Z KREMOWYM SOSEM Z KALAFIORA

Wegański obiad bogaty w białko? Bardzo proszę! 🙂

Składniki:

  • 250g makaronu z soczewicy czerwonej
  • 250g makaronu z ciecierzycy
  • 1 duży burak
  • 400g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 1 kalafior
  • ¼ szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Buraka obierz, pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (15 minut/180 stopni).
  3. Kalafiora ugotuj, a następnie zblenduj z połową szklanki wody, w której się gotował, płatkami drożdżowymi, masłem orzechowym, przyprawami i napojem ryżowym.
  4. Wymieszaj ugotowany makaron, ciecierzycę, buraki oraz sos – całość podawaj ze świeżym koperkiem.

Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 2720kcal

1 porcja – ok. 389kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *