PIECZONE JABŁKA Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Za oknem nieoczekiwanie jesień… ciepłe dni na pewno jeszcze wrócą, ale ogarnął mnie jesienny klimat! Z tej okazji pieczone jabłka wypełnione delikatnym wegańskim twarożkiem 😉

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 130g tofu naturalnego
  • Kilka moreli suszonych
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek mleka ryżowego

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich jabłek odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Twarożek zblenduj z mlekiem ryżowym, wanilią, ksylitolem, miętą, sokier z cytryny, a następnie wmieszaj posiekane morele.
  3. Tak powstałym twarożkiem wypełnij jabłka, które zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Kalorie:

Całość (3 jabłka) – ok. 810kcal

1 jabłko – ok. 270kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *