SAŁATKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ I SOSEM TAHINI

Sałatka na obiad lub kolację, jak kto woli 🙂 Ja wcinałam ją chyba przez 3 dni 😉

Składniki:

  • 400g kaszy orkiszowej
  • 200g szpinaku
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 1 słoik ogórków w zalewie curry
  • 1 cebula
  • 240g kukurydzy
  • 330g ciecierzycy
  • awokado
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyzki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • pestki dyni
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Kaszę orkiszową ugotuj, a następnie wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w pół, pokrojonymi w kostke ogórkami, cebulą posiekaną w póirka, kukurydzą, ciecierzycą i przyprawami.
  2. Tahini wymieszaj z wodą, syropem z agawy, octem i powstały sos wmieszaj w salatkę.
  3. Całość posyp pestkami dyni, kawałkami awokado i skrop sobie z cytryny.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3180kcal

1 porcja – ok. 530kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *