SERNIK Z TOFU, BRZOSKWINIAMI I MIĘTĄ

Wegańska i zdrowa wersja tradycyjnego sernika na kruchym spodzie. Nie smakuje tak samo, bo zawiera inne składniki, jednak według mnie jest pyszna i nie tęskno mi za tradycyjną wersją tego ciasta! 🙂

Składniki:

Spód i kruszonka

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek mleka sojowego

Masa

  • 300g tofu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 brzoskwinie
  • kilka listków świeżej mięty
  • 4 łyżki ksylitolu
  • pół łyżeczki wanilii
  • 1/3 szklanki mleka sojowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszaj i wyrób ciasto.
  2. Dwie trzecie powstałego ciasta wyłóż na spód blaszki.
  3. Tofu zblenduj z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny, 3 łyżkami ksylitolu i wanilią.
  4. Brzoskwinie pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni wraz z łyżka ksylitolu i posiekaną miętą – tak podsmażone brzoskwinie wymieszaj razem z masą z tofu.
  5. Powstałą masę sernikową wyłóż na wcześniej przygotowany spód, na wierzch wyłóż kruszonkę z pozostałej części ciasta.
  6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 1325kcal

1 kawałek – ok. 83kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *