WEGAŃSKI OBIAD NA CAŁEGO

Bo jak weekend do trzeba zaserwować sobie porządny domowy obiad 🙂

Składniki:

Kotlety

  • 200g kaszy jaglanej
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 2 buraki
  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

Dodatki

  • 1kg ziemniaków
  • kilka łyżek mleka ryżowego
  • trochę płatków drożdżowych
  • ogorki kiszone
  • kapusta kiszona
  • guacamole
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Kotlety

  1. Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotuj, odcedź, a następnie wymieszaj.
  2. Do tej mieszanki zetrzyj na dużych oczkach buraki i dodaj przyprawy.
  3. Mase porządnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie uforuj kotlety, które piecz przez około 25 minut w 190 stopniach.

Dodatki

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie utłucz z mlekiem ryżowym i płatkami drożdżowymi.
  2. Na talerz wyłóż gotowe kotletu, ziemniaki, ogórki, kapustę i guacamole – całość posyp szczypiorkiem.

Kalorie:

Całość (6 obiadów) – ok. 2900kcal

1 obiad – ok. 483kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *