WEGAŃSKIE BATONY Z KARMELEM

Znikają w mgnieniu oka!

Składniki:

Spód

  • 200g migdałów
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

Karmel

  • 300g daktyli
  • 250ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Czekolada

  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 9 łyżek kakao
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 50g migdałów

Przygotowanie:

  1. Migdały oraz orzechy ziemne zmiel, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  2. Masę wyłoż na spód formy i wstaw do zamrażarki.
  3. Daktyle zblenduj z mlekiem, olejem, cynamonem i solą – tak powstały karmel wyłóż na spód i włóż całość ponownie do zamrażarki na kolejne 4 godziny.
  4. Po tym czasie wyciągnij całość z zamrażarki i pokrój na batony.
  5. Roszpuszczony olej kokosowy zblenduj razem z kakao i syropem z agawy – każdy baton polej powstałą czekoladą, na każdym ułoż kilka migdałów i ponownie włóż do zamrażarki.

Kalorie:

Całość (12 batonów) – ok. 6630kcal

1 baton – ok. 553kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *