KOKOSOWO – ORZECHOWY JAGIELNIK

Słodkie co nieco do popołudniowej herbatki!

Kokosowo – orzechowy jagielnik, który rozpływa się ustach… bomba!

Składniki:

Spód

  • 200g migdałów
  • 200g wiórek kokosowych
  • 250g daktyli
  • 3 łyżki mleka ryżowego

Masa

  • 200g kaszy jaglanej
  • szczypta wanilii
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • ½ szklanki mleka ryżowe

Polewa

  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Migdały zmiel, a następnie wymieszaj z wiórkami.
  2. Daktyle sparz wrzątkiem i zblenduj na mus z dodatkiem mleka.
  3. Gotowy mus wymieszaj z suchymi składnikami, z powstałej masy wyłóż spód ciasta (pozostaw nieco ciasta do zrobienia kruszonki).
  4. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w wodzie.
  5. Ugotowaną kasze zblenduj z pozostałymi składnikami na krem – gotowy krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  6. Banany zblenduj z mlekiem i kakao – wyłóż polewę na wierzch ciasta.
  7. Całość posyp pozostałym ciastem z przygotowania spodu (w formie kruszonki).

Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 4965kcal

1 kawałek – ok. 310kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *