MAKARON Z SOSEM DYNIOWYM I TOFU

Dynia królową jesieni! O tej porze roku na stałe gości w moim menu, chociażby pod postacią kremowego sosu do makaronu 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty curry
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 300g tofu naturalnego
  • Przyprawy: sól, papryka słodka, kurkuma
  • świeży koperek
  • słonecznik

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojoną w dorbną kostkę dynię i zalej wodą ponad poziom dyni.
  2. Podczas gotowania dodaj do całości przyprawy oraz pastę curry.
  3. Po ugotowaniu całą zawartość patelni (wraz z pozostałym płynem) zblenduj z tofu na gładki sos.
  4. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, po czym wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.
  5. Danie udekoruj koperkiem i posyp słonecznikiem.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 2235kcal

1 porcja – ok. 559kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *