KREMOWY BUDYŃ DYNIOWY

Korzystajmy póki jeszcze jest dostępna! Królowa jesieni – DYNIA w słodkim deserze 🙂

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 750 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • cynamon
  • rodzynki
  • mus kokosowy
  • granat
  • masło nerkowcowe

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój, wydrąż pestki, pokrój na ósemki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut).
  2. Z upieczonej dyni usuń skórki, pozostałą część zblenduj na puree.
  3. W garnku zagotuj mleko, dodaj cynamon, puree z dyni oraz syrop z agawy energicznie mieszając, a następnie stopniowo mąkę ziemniaczaną (gotuj jeszcze 2-3 minuty).
  4. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj pestkami granatu, rodzynkami, pokruszonym musem kokosowym i masłem z nerkowców.

Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1475kcal

1 porcja – ok. 492kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *