LEKKIE BATONY Z POLEWĄ KAKAOWO – KOKOSOWĄ

Coś dla amatorów słodkości!

Składniki:

Baza

Polewa

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki musu kokosowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • nerkowce

Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
  2. Amarantus wymieszaj z musem daktylowym oraz masłem orzechowym – masę wyłóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i odstaw do lodówki.
  3. Mus kokosowy wymieszaj z gorącą wodą, dodaj roztopioną w kąpiel wodnej czekoaldę oraz kakao, po czym całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wczesniej przygotowaną warstwę amarantusową.
  4. Na wierzchu poukładaj nerkowce, a następnie dociśnij je lekko tak, aby zanurzyły się w polewie.
  5. Całość odstaw do schłodzenia w lodówce, a następnie pokrój na kształt batonów.

Kalorie:

Całość (16 batonów) – ok. 2620kcal

1 baton – ok. 164kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *