BEZGLUTENOWY ORZECHOWIEC

Grudzień to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na nieco więcej słodyczy w życiu! Warto to wykorzystać!

U mnie oczywiście zdrowo jak zawsze 😉 Można zajadać się bez wyrzutów sumienia 😉

Składniki:

  • 10 łyżek mąki gryczanej
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z wanilią, cynamonem i sodą.
  2. Jajka zblenduj z bananami i mlekiem.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj posiekane orzechy i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie był to syrop z agawy i pomarańcza.

Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 1910kcal

1 kawałek – ok. 119kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *