CURRY Z SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Nie wiesz co zrobić na obiad? Podrzucam prosty, rozgrzewający przepis na wegańskie curry z kasza gryczaną.

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej palonej
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 2 garście szpinaku
  • 3 garście jarmużu
  • 250g pieczarek
  • 1 awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, curry

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki. Całość przypraw i podsmaż.
  2. Pod koniec dodaj szpinak oraz jarmuż i całość podsmaż jeszcze kilka minut.
  3. Dodaj wcześniej ugotowaną soczewicę oraz mleko kokosowe i pozostałe przyprawy.
  4. Całą zawartość patelni gotuj przez kilka minut.
  5. Na talerz wyłóż ugotowaną kasze gryczaną, następnie curry, całość posyp sezamem i podaj z posiekanym awokado.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1865kcal

1 porcja – ok. 466kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *