KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z RYŻEM

Na przystawkę, na lekką kolację – jak kto woli! Wegańska, dietetyczna, ale smaczna! Zupa pieczarkowa 🙂

Składniki:

  • 1kg pieczarek
  • 1 duża biała cebula
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonych warzyw jarzynka
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 200g ryżu brązowego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę.
  2. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki oraz marchewki.
  3. Całość duś przez kilka minut dodając sól oraz pieprz.
  4. Następnie wlej 2 litry wody, dodaj suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez 30 minut.
  5. Pod koniec dodaj mleko ryżowe oraz płatki drożdżowe.
  6. Gotową zupę podawaj z ugotowanym brązowym ryżem oraz szczypiorkiem.

Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 1350kcal

1 porcja – ok. 193kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z RYŻEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *