WEGAŃSKI ŚWIĄTECZNY SERNIK Z RODZYNKAMI I POMARAŃCZĄ

Święta bez sernika to nie święta! Szczególnie takiego w wersji wegańskiej 🙂

Składniki:

Spód

  • 14 łyżek płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao

Masa

  • 360g tofu naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa i dodatki

  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka ryżowego

Przygotowanie:

  1. Wiórki oraz płatki owsiane zmiel na drobno.
  2. Dodaj zblendowane banany oraz kakao, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Masę wyłóż na spód blaszki.
  4. Tofu zblenduj z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną, a następnie do masy wmieszaj rodzynki.
  5. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód.
  6. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  7. Gotowe ciasto polej polewą ze zblendowanych bananów, mleka oraz kakao i udekoruj plastrami pomarańczy.

Kalorie:

Całość (18 kawałów) – ok. 3275kcal

1 kawałek – ok. 182kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *