TAGLIATELLE Z KREWETKAMI I KREMOWYM SOSEM Z AWOKADO

Kremowy, delikatny makaron na każdą okazję!

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 400 g krewetek
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • pestki dyni
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz pora.
  3. Następnie dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe, dopraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut.
  4. W międzyczasie zblenduj awokado wraz z mlekiem owsianym oraz sokiem z cytryny. Tak powstały sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.
  5. Gotowy makaron oprósz natką pietruszki oraz pestkami dyni.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3280kcal

1 porcja – ok. 547kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *