WEGAŃSKIE DANIE Z QUINOA I WARZYWAMI

W chłodne dni najlepiej smakują dania, które sycą i jednocześnie nie obciążają układu pokarmowego.

Takim daniem jest quinoa z warzywami oraz tofu.

Składniki:

  • 250g komosy ryżowej
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • pół brokułu
  • 240g czerwonej fasoli
  • 240g kukurydzy
  • 250g passaty pomidorowej
  • pół garści pestek dyni
  • pół garści orzeszków piniowych
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę, tofu pokrojone w kostkę i rozdrobniony brokuł – całość dopraw solą do smaku.
  2. Następnie dodaj wczesniej ugotowaną komosę, kukurydzę oraz fasolę – zawartość patelni podsmaż przez kilka minut.
  3. Na koniec dodaj sos pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, gotowe danie posyp szczypiorkiem oraz uprażonymi pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.

Kalorie:

Całość (5 porcji) – 2320kcal

1 porcja – ok. 464kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *