WEGETARIAŃSKI BEZGLUTENOWY ŻUREK

Mimo, że aura za oknem nas nie rozpieszcza wszyscy już wyczekujemy wiosny a wraz z nią Świąt Wielkanocnych!

Dlatego podrzucam Wam przepis na bezglutenowy wegetariański żurek 🙂

Składniki:

  • 2 butelki koncentratu żurku
  • 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
  • 12 małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • natka pietruszki
  • 6 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej olej, a następnie podsmaż na nim lekko rozgnieciony czosnek.
  2. Następnie dodaj koncentrat żurku, wymaganą ilość wody, całość przypraw i zagotuj.
  3. Gotowy żurek podawaj z ziemniakami, fasolą, ugotowanym jajkiem oraz natką pietruszki.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1750kcal

1 porcja – ok. 292kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *