FALAFELE W ZESTAWIE OBIADOWYM

Tradycyjny niedzielny obiad w wersji wegańskiej – niemożliwe? Możliwe! 🙂

A oto przepis!

Składniki:

  • 250g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 łyżki tahini
  • przyprawa garam masala
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 200g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zblenduj wraz z przyprawą, tahini oraz bulionem.
  2. Z masy uformuj kotleciki, a następnie upiecz je w piekarniku.
  3. Gotowe falafele podaj z ugotowaną kaszą jaglaną, plastrami awokado oraz surówką ze zmiksowanych marchewek, jabłka z przyprawami oraz sokiem z cytryny.
  4. Całość posyp szczypiorkiem.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1530kcal

1 porcja – ok. 383kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “FALAFELE W ZESTAWIE OBIADOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *