WEGAŃSKIE SUSHI

Niektórzy twierdzą, że wegańskie sushi to nie sushi. Dla mnie smakuje bardzo podobnie, a nawet lepiej! Więc czemu by nie spróbować? 🙂

Składniki:

  • 8 liści nori
  • 500g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • świeży ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • sezam
  • orzeszki piniowe
  • wasabi
  • imbir marynowany
  • szpinak – do podania

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem octu ryżowego.
  2. Papryki, marchew, tofu oraz ogórka pokrój w cienkie paski.
  3. Na każdy liść nori nałóż ryż (mniej więcej do połowy liścia), a następnie posyp sezamem i ułóż warzywa oraz tofu – zwiń (delikatnie zwilż wodą koniec liścia nori, aby rolka się skleiła i była zwarta).
  4. Gotowe rolki pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Całość podaj na liściach szpinaku, z wasabi, imbirem, sezamem i orzeszkami piniowymi.

Kalorie:

Całość (48 kawałków) – ok. 2500kcal

1 kawałek – ok. 52kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *