TRADYCYJNY OBIAD W WYDANIU WEGAŃSKIM

Po wegański też można tradycyjnie posmakować weekendu 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 350 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka słonecznika
  • natka pietruszki
  • 180 g tofu wędzonego
  • 300 g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
  • 6 łyżek dressingu do sałatek
  • przyprawy: sól, pieprz, galangal, majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć z dodatkiem mleka sojowego oraz płatków drożdżowych.
  2. Kapustę kiszoną oraz natkę posiekaj, a następnie wymieszaj z dodatkiem soli, pieprzu, słonecznika i oliwy.
  3. Tofu zblenduj z fasolą, dressingiem, solą, galangalem oraz majerankiem.
  4. Z powstałej masy uformuj kotleciki, które piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni (20 minut).
  5. Gotowe ziemniaki, surówkę oraz kotlety wyłóż na talerz, całość posyp natką pietruszki.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *