WEGAŃSKA TARTA BEZ PIECZENIA

Takie słodkie cuda! I to bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

Spód

  • 100g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 200g daktyli
  • szczypta soli

Krem i dodatki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka ryżowego
  • 100g ugotowanej białej fasoli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki kakao do picia
  • szczypta wanilii
  • owoce leśne
  • garść nerkowców

Przygotowanie:

Spód

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie zblenduj na mus.
  2. Orzechy oraz płatki zmiel drobno, po czym połącz z musem daktylowym.
  3. Tak powstałą masę wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.

Krem i dodatki

  1. Kasze jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem kakao.
  2. Ugotowaną kasze zblenduj z fasolą, syropem z agawy oraz wanilią.
  3. Schłodzony krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  4. Całość posyp orzechami nerkowca oraz owocami leśnymi.

Kalorie:

Całość (25 kawałków) – ok. 2935kcal

1 kawałek – ok. 117kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *