WEGAŃSKIE LECZO Z OGÓRKIEM KISZONYM

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 cebula czerwona
  • 3 marchewki
  • 500g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu z pestek winogron
  • 300g kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki słonecznika
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj i rozłóż na 6 porcji.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski papryki i marchewkę.
  3. Całość dopraw i chwilę podsmaż, po czym dołóż pieczarki i cukinię.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojone ogórki kiszone, sos ostrygowy, ocet oraz passatę.
  5. Leczo zagotuj. Podawaj z wcześniej ugotowaną kaszą, natką pietruszki i słonecznikiem.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2040kcal

1 porcja – ok. 340kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *